Female ward en Ssese Islands!
Door: Marca Dortmans
Blijf op de hoogte en volg Marca
29 Maart 2011 | Oeganda, Villa Maria
Oja, ik heb ook al geen water sinds vorige week woensdag.. This Is Africa!
Afgelopen week heb ik het grootste deel van mijn tijd doorgebracht op de ‘Female ward’, waar (zoals de naam al zegt) alleen maar vrouwen liggen. Blijft toch raar dat patiënten hier puur op hun geslacht worden ingedeeld, in plaats van op de aard van hun ziekte.
Op deze afdeling liggen veel vrouwen die vanuit de ART-clinic worden doorverwezen. HIV-patiënten krijgen door hun lagere afweer nu eenmaal sneller te maken met allerlei infecties. Daarnaast heb ik op deze afdeling de meest uiteenlopende dingen voorbij zien komen. (Dat is dan weer het voordeel van indeling op basis van geslacht in plaats van op ziektebeeld). Zo ligt er al sinds dat ik naar Villa Maria ben gekomen een vrouw die met haar voet in een doorn is gaan staan en wat vervolgens enorm geïnfecteerd is geraakt. Met als gevolg een voet die helemaal open ligt, je kunt de pezen en botten zo zien liggen. Over de geur zullen we het maar niet hebben..
Erg frustrerend ook dat er al weken niets ondernomen wordt, tijdens iedere artsenronde wordt in haar status geschreven ‘for surgeon’s opinion’, maar niemand bedenkt het om de chirurg dan ook maar even een belletje te geven. Nadat dit woensdag weer gebeurde heb ik dr. Michael gevraagd waarom hij dr. Eddy niet even zou bellen (op woensdag is hij tenslotte in Villa Maria). Of het hier aan heeft gelegen weet ik niet, maar de chirurg is er dan uiteindelijk toch bijgehaald.
Daarnaast nog een 19-jarig meisje voorbij zien komen, die door een lokale geneesheer (die daar duidelijk niet voor bevoegd was) een abortus heeft laten uitvoeren. Waarschijnlijk met het oog op kostenbesparing, maar uiteindelijk was ze toch duurder uit, aangezien ze dit in het ziekenhuis hebben moeten herstellen.
En ben wederom tegen de beperkingen van de gezondheidszorg in een streekziekenhuisje in Oeganda aangelopen. Zo ligt er ook al enkele weken een vrouw op de afdeling met een meningitis (hersenvliesontsteking). Omdat in Villa Maria niet onderzocht kan worden welke bacterie dit veroorzaakt, wordt er nu blind de ene na de andere antibiotica gegeven. Voor doorverwijzing naar een groter ziekenhuis heeft ze geen geld.
Daarnaast kwam er woensdag nog een vrouw binnen die waarschijnlijk op dat moment een hartaanval had. Maar omdat ook hiervoor de diagnostische mogelijkheden ontbreken, wordt er wederom blind een behandeling ingezet. Om maar een letterlijke vertaling te geven van wat dr. Michael hierover zei: ‘Je bent behoorlijk genaaid als je met een hartaanval hier terechtkomt’.
Omdat Claire en Suzanne afgelopen week ook nog een beetje zoekende waren naar wat zij precies in het ziekenhuis kunnen doen, hebben ze veel dezelfde dingen gedaan als ik. Fijn om ook eens in het Nederlands over iedereen te kunnen praten. In plaats van dat je alleen ergens rondloopt, continu het woordje ‘mzungu’ hoort, er verder de ballen niet van verstaat, maar iedereen het nogal grappig schijnt te vinden..
Ook het chirurgisch spreekuur hebben we met zijn drieën bijgewoond. Dr. Eddy, toch wel een beetje de macho-man onder de dokters hier, voelde zich enorm vereerd met drie blanke vrouwen in zijn kamer en dacht ook wel even een date te kunnen scoren.
Donderdag was ook de eerste operatiedag dat dr. Eddy zelf aan de slag ging. In zo’n drie uur tijd heeft hij er vijf operaties doorheen geknald. Ik had gehoopt dat er nu iets subtieler gewerkt ging worden dan bij de andere ‘gelegenheids-chirurgen’, maar helaas ging het er ook nu redelijk ruw aan toe.
Op het programma stonden een cholecystectomie (verwijdering van de galblaas), hernia inguinalis (liesbreuk), nakijken van een scrotum, necrosectomy (het dode weefsel wegsnijden van de voet van de vrouw waar ik het hierboven over had) en een hernia umbilicalis (navelbreuk) bij een klein kindje.
Vooral die necrosectomy was niet erg prettig om te zien. Het leek alsof de chirurg zomaar in het wilde weg wat stukken voet aan het wegknippen was, wat hij vervolgens in een emmer eronder ‘neerflatste’. Om na een tijdje te besluiten dat er niets meer te redden viel en dat die vrouw maar moet gaan nadenken over amputatie. Daar heeft die arme vrouw dan al die weken op liggen wachten..
Ook went het nog niet echt om patiënten tijdens de operatie wakker te zien worden of zelfs flink pijn te zien hebben. De vrouw met de liesbreuk werd zelfs onder lokale verdoving geopereerd, omdat ze totale verdoving niet kon betalen. Ik vond het echt onmenselijk om te zien hoeveel pijn zij had. Maar ook de totale verdoving is hier niet wat hij zijn moet. Dr. Eddy vertelde dat ze hier werken met ‘fake drugs’ uit India. De Lidocaïne bestaat bijvoorbeeld maar voor zo’n 20% ook daadwerkelijk uit Lidocaïne. Maar bij gebrek aan beter doen ze het er maar mee.
Ssese Islands, paradijsje op aarde!
Vrijdag na de ward round kon het weekend weer beginnen. En deze keer stonden de Ssese Islands op het programma. De Ssese Islands bestaan uit 84 eilanden en liggen in het Victoriameer. Ze zijn vernoemd naar de Tseetsee-vliegjes die slaapziekte veroorzaken en zo’n 100 jaar geleden flink hebben huisgehouden op deze eilanden. We konden in onze reisgidsen geen waarschuwingen terugvinden over deze vliegen, maar op het eiland zelf zag je nog wel verschillende speciale lokmiddelen hangen. Tot nu toe voel ik me nog niet slaperiger dan anders..;)
Het grootste eiland, Buggala, met daarop de ‘toerische trekpleister’ Kalangala was onze plaats van bestemming. Aangezien we net als de locals ernaartoe gingen reizen met een matatu (mini van), was de reis al een hele belevenis. Met een busje vol Afrikanen (en drie geplette mzungu’s) zijn we anderhalf uur over een onverharde weg naar de ferry toe ‘gehobbeld’. Op het hoogtepunt zaten we met zo’n 20 personen, een enorme televisie en een heleboel andere bagage in een busje voor 14 personen. Maar zoals de man in het taxi-park dan ook tegen ons zei, toen wij ons afvroegen of het busje niet al vol zat, ‘passen er hier wel vier mensen op één stoel’.
Na een uurtje op de ferry te hebben gewacht konden we aan boord van dit gevaarte, wat een beetje als vluchtelingenvervoer voelde. Na een tocht van 50 minuten kwamen we aan bij het eiland, waar we weer met z’n allen in het busje geladen werden om nog zo’n anderhalf uur over, wederom onverharde, wegen te crossen naar Kalangala. Tussendoor stopt de chauffeur ook regelmatig om wat boodschappen te doen, of wat dan ook, ondanks dat hij een busje vol half stikkende mensen heeft..
Maar het was zeker de moeite waard. Het was er weer eens supermooi (zie foto’s) en doordat het er ook heel rustig was kreeg je echt het ‘op een onbewoond eiland gevoel’. Ook op het park waar we onze cottage hadden gereserveerd waren we, op een stelletje na, de enige gasten, waardoor we als VIP behandeld werden.
Zaterdagochtend was het bewolkt en zijn we het eiland verder gaan verkennen, waarbij we een heleboel aapjes hebben gespot. ’s Middags hebben we lekker op het strand gelegen en ’s avonds hebben we op het strand, bij een kampvuurtje, onder de sterrenhemel gegeten. Niks mis mee!
Zondagochtend moesten we helaas al weer vroeg vertrekken, omdat op zondag de ferry maar één keer gaat en we deze dus niet mochten missen. Even dachten we een luxe terugreis tegemoet te gaan. De eigenaar van het park had namelijk een taxi geregeld speciaal voor ons. Zodra we uit het zich waren verdwenen veranderde deze privé taxi echter in een vervoersmiddel voor 10 personen. Vervolgens werd er nog 2,5 uur lang door het dorpje gereden op zoek naar passagiers om al die nieuw gecreëerde zitplaatsen te vullen. Nadat deze, inclusief big momma, gevonden waren, moest er in een rotvaart naar de ferry gereden worden. Onderweg werden de banden regelmatig gecontroleerd (of ze er nog wel aanzaten?). Gelukkig was de ferry te laat en wij daardoor precies op tijd. We hebben er maar om gelachen..
Om het weekend in stijl af te sluiten zijn we bij Cafe Frikadellen gaan eten, waarna we er weer voor een week tegenaan kunnen.
Deze week staat in het teken van de ‘Male ward’ en omdat het dinsdag is zijn we natuurlijk ook alweer druk bezig met de weekendplannen. En verder duurt het nog maar twee weken voordat mama en Dorien mij al op komen zoeken!
Ik hoorde dat het in Nederland nu ook mooi weer is, ik zou zeggen geniet ervan! Hier is het nu gelukkig ook weer tropisch warm :)
Foto’s: https://picasaweb.google.com/108380305573386287499/Week4EnSseseIslands?authkey=Gv1sRgCNP75Our-cyQ9AE#
P.S. Ik weet dat sommigen post hebben opgestuurd en ik zit ze in het ziekenhuis daar iedere dag over achter de vodden, maar tot nu toe heb ik helaas nog niets ontvangen!
29 Maart 2011 - 19:33
Loes:
Hey Marca!
Wederom een bekend verhaal, evenals de acties van Dr. Eddy en de uitspraak van Dr. Michael. Als je nog een keer een pittige discussie met m wil, vraag m maar eens naar de moedersterfte en condoomgebruik, heeft ie een totaaaaal andere mening over dan de nonnen in het ziekenhuis ;).
Oew.. Ssesse zijn wij niet geweest, hoop dat het mooi was ;)! Wat ga je dit weekend doen?
Voor de post kun je ook langs het postkantoor gaan in Masaka en vragen of er post is voor de P.O. Box (nr ben ik even kwijt), krijg je ook je post.
Groetjes Loes -
29 Maart 2011 - 19:43
Ell:
Leuk verhaal en mooie foto's, vooral mooie natuur 2 ;) Je kleurtje begint al lekker te komen zie ik wel, nice! Woow nog maar 2 weken tot je mama en Dorien komen.. gaat snel he! :)
Die ziekenhuisverhalen.. blijft heftig! Dan hebben we t hier toch maar goed he.. -
29 Maart 2011 - 19:44
Twan:
Ben blij dat we in Nederland verplicht verzekerd moeten zijn. Fijn dat je in het weekend zoveel ziet en plezier hebt. Kus Twan -
29 Maart 2011 - 19:54
Zoe:
hey!
goed dat je ze achter de vot aan zit daar! laat ze maar zorgen voor de mensen ;)
haha toch grappig dat ik hier zit te klagen over de veolia stoeltjes die te krap zijn en jij daar in een overvollen bus zit. waar er zelfs 4 mensen op een stoeltje zitten! :P wat een verschil.. pff moeilijk dat ze opereren zonder een goede verdoving.. maar mooi verhaal :) xx -
29 Maart 2011 - 19:55
Syl:
Hey Marca!
Wat een verhaaal weer Marca, die operatie tafel, ik lees het echt vol verbazing allemaal. Wat moet dat vreemd zijn om zulke dingen te zien en te moeten beseffen dat het daar zo gaat...
Leuk om te lezen dat de weekend plannen al weer gemaakt worden en dat je er een een mooi weekend op hebt zitten. Ziet er echt prachtig uit op de foto's!
Succes deze week, morge gaat hij weer door de midden! xx -
29 Maart 2011 - 20:19
Tiny:
Weer mooie foto's en een spannend verhaal. Ik ben toch blij dat ik in Nederland woon vooral als ik eventueel eens ziek zou worden/
Groetjes -
29 Maart 2011 - 21:05
Ruud En Jill:
Hey zusje, echt weer een geweldig verhaal!
Weer een grote belevenis mee gemaakt.
Heel veel plezier daar! En wij zullen genieten van het weer hier in nederland en vooral komende zaterdag dan wordt het toch weer 22 graden!
Heel veel kusjes van je Broer en de groetjes van Jill. -
30 Maart 2011 - 02:46
Monique:
marca! weer een vet verhaal, en woow je kan een busje vol stoppen of vol stoppen... heerlijk inclusief vissen en big mama!
en het zkh, echt primitief zeg! sta trwns te kijken van die abortus..dat doen ze daar dus wel? (helaas niet op de juiste manier)
xx -
30 Maart 2011 - 08:23
Myr:
Hee Marca!
Wow, dat is daar pas een goede ziekenhuisserie, vooral heel eng lijkt me! En toen ik Syl's reactoe las ' morgen gaat hij weer door de midden' dacht ik op een of andere manier aan de operaties waarover jij vertelt! maar dat terzijde..
Echt superleuk dat je je weekenden zo leuk besteed met tripjes! Elk weekendje een weekendje weg..beterr!!
En jaag die dokters maar es wa vaker achterna!!
Leuke fotos, en vooral het filmpje toen ze jou zagen als witte .. ehh sorry 'wit' wil ik natuurlijk niet zeggen, bro. Maar als een paar tinten lichter dan hun ;-)
Succes deze week!
xx -
30 Maart 2011 - 09:52
Lisan:
Hahaha prachtig verhaal! Is waarschijnlijk allemaal helemaal niet zo grappig (zielig vooral) als je 't omschrijft maar moet echt lachen om je verhaaltje :D
Scheelt ook dat ik hier lekker luxe in Nederland achter mn laptopje zit en geen brokken menselijk vlees in een emmer geflatst zie worden ;)
Foto's weer jaloersmakend! Mooie natuur 2 is ook wel erg prettige foto....
xxx
30 Maart 2011 - 16:54
Nicole:
Wauwww Marcaa die verhalen, verbaas me werkelijk keer op keer! Ongeloofelijk dat ze daar zo operaties doen...
En weer leuke foto's, ziet inderdaad al dat je toch aan 't verkleuren bent!
Woooh en super fijn dat jullie Mam en Dorien al bijna komen, de tijd schiet toch al weer op ;)!
Succes deze week nog! -
30 Maart 2011 - 17:37
Sann:
Hee schatjepatatje a la dr. Dortmans.
Wat 'n cultuurshok man.
Echt je hoort wel dat 't bestaat, maar nu komt t voor jou wel heel dichtbij allemaal! T is echt zo leuk en interessant om jou verhaaltjes te lezen Marci!
Vertel ze maar 's goed hoe 't ook kan gaan in NL;)
x -
30 Maart 2011 - 17:44
Dorien En Jo:
Hoi Marca,
Jo vindt het erg leuk dat Roos en ik jou gaan bezoeken in Uganda.Zeker na het lezen van je verhalen en het zien van de foto's. Ik tel de dagen af. De voorbereidingen zijn in volle gang. Hopelijk kunnen we ook eens gaan kijken in het ziekenhuis voor een soort van vergelijkend onderzoek. Je moeder en ik zijn per slot van rekening ook nurses niet waar.
Tot over minder dan 2 weken!!!!
Groetjes Jo en Dorien -
31 Maart 2011 - 12:13
Malou:
wow marca wat een verhaal weer. Ik vind 't echt afschuwlijk om te lezen hoe die mensen daar behandeld worden! Maar goed dat ik geen geneeskunde ben gaan studeren, ik zou namelijk al 30x zijn flauwgevallen. Wie weet zou een van de dokters denkt dat ik last van mijn voet heb waardoor ze die ff amputeren =S. Je weet ooit nooit! haha
Maar wat een mooie foto's! Ook "mooie natuur 2" is een mooie bezienswaardigheid! haha
groetjes! -
31 Maart 2011 - 18:35
Mama:
He Caatje
Lijkt het maar of geef je licht af op sommige foto's, en soms lijkt het rozig/rood /of white, let goed op je velletje want dat moet nog even mee..
Na het lezen over het verhaal van de lokaal verdoofde patient werd ik toch wel even misselijk, je kunt het je toch niet voorstellen wat dat betekent voor deze patient.
Hopelijk gaat het wat beter met deze arme vrouw.
Ik ga me ook maar eens voorbereiden op de werkelijk comfortabele manier van reizen, hoe weet ik nog niet maar we zullen geen kou lijden.
De groeten en ook aan de andere meisjes -
01 April 2011 - 12:15
Tiny Corsten:
Hoi Marca .
Weer een mooi verhaal en mooie foto,s je kunt je dat hier niet voorstellen hoe dat gaat in zo,n ziekenhuis.Jasmijn had mee de foto,s zitten kijken en wou meteen wat speelgoed en knuffels afstaan voor die kinderen daar bij Tante Marca.
We hadden zondag een mooi kraamfeest gehad bij Anja en Joan.
Vele groetjes van Tiny Corsten. -
03 April 2011 - 18:41
Anja:
Na de foto's van jou te hebben gezien, zeg ik "mooie natuur" vooral mooie natuur nummer 2!! -
11 April 2011 - 12:42
Rieky En Frans:
He kanjer wat een geweldige verhalen en prachtige foto's. Je ziet er prima uit dus het moet daar wel goed zijn haha en wat schitterend die natuur. Heel veel plezier met jullie mam en tante Dorien. Grtjs en we kijken alweer uit naar het volgende verhaal.
Succes !!!!!