Bye Bye Mzungu! - Reisverslag uit Villa Maria, Oeganda van Marca Dortmans - WaarBenJij.nu Bye Bye Mzungu! - Reisverslag uit Villa Maria, Oeganda van Marca Dortmans - WaarBenJij.nu

Bye Bye Mzungu!

Door: Marca Dortmans

Blijf op de hoogte en volg Marca

06 Mei 2011 | Oeganda, Villa Maria

'Bye bye mzungu!' Een zinnetje dat de kinderen hier naar elke blanke roepen en ik vanaf dag één in Oeganda misschien wel dagelijks heb gehoord. Maar morgen zal het een andere betekenis hebben, want dan gaat deze mzungu er echt vandoor!

De afgelopen twee weken zijn echt voorbijgevlogen. Ik heb nog een aantal stagedagen in het ziekenhuis gehad, voor de laatste keer op alle afdeling en in het theatre geweest, nog wat spulletjes uitgedeeld op de maternity en children’s ward en afscheid genomen van de mensen waar ik het meeste mee te maken heb gehad.

Ondertussen zijn er hier ook twee nieuwe mzungu’s aangekomen, Nikki en Martine, twee verloskundestudenten. Ik heb ze een beetje wegwijs gemaakt in het ziekenhuis en de omgeving. Verbazingwekkend hoeveel er toch te vertellen valt over zo’n betrekkelijk kleine omgeving. Maar wel een omgeving die echt een beetje mijn thuis is geworden!

Verder stond er vorig weekend ook nog iets leuks op de planning: Koninginnedag bij de Nederlandse ambassade in Kampala! Het plan om op vrijdag al naar Kampala te vertrekken werd al snel opzijgezet toen bleek dat het erg onrustig was daar. Wederom rellen door een protestmars van de oppositieleider vanwege de alsmaar stijgende prijzen van brandstof en voedingsmiddelen. Ik heb begrepen dat het deze keer zelfs het Nederlandse nieuws heeft gehaald. En ik moet zeggen dat het tot nu toe ook nog niet zo erg was geweest als toen. Gelukkig bleef het deze keer wel rustig in de nabije omgeving van Villa Maria!
Zaterdag dan toch naar Kampala vertrokken, zodat we met onze oranje ‘mzungu’ shirtjes naar het feest konden! Ik wist niet goed wat ik me erbij voor moest stellen, maar had sowieso niet verwacht zoveel Nederlanders bij elkaar te zien. Goed om alvast weer een beetje te wennen. Er trad een bandje op, het (donkere) barpersoneel had voor de gelegenheid een oranje haarkleur gekregen en ook de hapjes waren geheel in Hollandse stijl: bitterballen, snert etc. En het mooie was dat al het eten en drinken gratis was… betaald van de Nederlandse belastingcentjes. Graag wil ik iedereen dus bedanken voor een mooi feestje! ;)
De avond hebben we afgesloten in de Iguana, een bar in Kampala, waar een heleboel Nederlanders na het feest naartoe vertrokken. Op een gegeven moment werd er zelfs Nederlandse muziek gedraaid, het moet niet veel gekker worden!

Ook afgelopen woensdag hadden we nog een klein feestje. Omdat ik bijna ga vertrekken hier en Annet en Innocent nu bezig zijn met hun eindexamens en dus ook bijna Villa Maria gaan verlaten, hadden we Annet, Innocent en Joseph uitgenodigd om bij ons te komen eten. Speciaal voor de gelegenheid hadden we het huisje versierd met ballonnen en slingers en ons mooi aangekleed.
Erg gezellig om nog een avondje door te brengen met de mensen die meteen vanaf het begin dat ik hier kwam zo lief voor me zijn geweest. Zeker de eerste week, toen alles nog nieuw was en ik hier echt nog een beetje alleen was, hebben zij me super opgevangen. En daar ben ik ze dan ook heel dankbaar voor!

En nu zit het er dus echt op. Tien weken Oeganda, wat zijn ze voorbij gevlogen en wat heb ik hier een toptijd gehad! Tijd om de balans op te maken:
- Aantal huwelijksaanzoeken: 3 1/3e (het begon veelbelovend, maar stagneerde behoorlijk)
- Aantal keer het ‘wauw’ gevoel gehad: ontelbaar
- Aantal tintjes bruiner: 0,01 (??)
- Aantal foto’s gemaakt: bijna 4000
- Overeenkomsten met Nederland: één (ook hier wordt overal aan de weg gewerkt)
- Verschillen met Nederland: de rest
- Dingen die ik ga missen: de lieve mensen, het klimaat, de relaxte manier van leven, de ritjes op de boda
- Dingen die ik zeker níet ga missen: de koude douches, het ontbreken van stroom of stromend water, het beperkte eten, de vreemde voorkeur voor de muziek van Celine Dion die ze hier hebben

Ik heb vaak de vraag gehad of het is wat ik ervan verwacht had. Maar achteraf gezien had ik echt geen flauw benul wat ik hier ging doen. En vooral de eerste twee weken in Villa Maria, toen ik nog echt ‘alleen’ was zijn heel leerzaam geweest. Het omgaan met een andere cultuur, andere taal en totaal andere levensomstandigheden. En dat zonder ook maar één vertrouwd gezicht om je heen te hebben. Gelukkig wel meteen erg lieve mensen leren kennen. En nu tien weken later, heb ik echt het gevoel dat ik hier heb geleefd en niet alleen maar stage of een soort vakantie heb gehad.

Maar of ik Oeganda aan zou raden als vakantieland? Het heeft genoeg te bieden wat betreft mooie natuur en vriendelijke mensen. Maar dan toch alleen voor de avontuurlijke reiziger, want er is zeker nog wat werk aan de winkel hier. Toch ben ik wel echt een beetje van dit land gaan houden.

Vanavond gaan we voor de laatste keer naar Café Frikadellen om mijn laatste dag in stijl af te sluiten. Maar morgen komt deze mzungu dan toch echt naar huis. Raar om nu iets af te sluiten waar ik maanden naartoe heb geleefd. En gek om morgen weg te gaan met het idee dat ik hier waarschijnlijk nooit meer terugkom. Maar toch… warme douche, lekker eten, fijn bed en iedereen die ik heb gemist, here I come!!

Bye bye mzungu, bye bye Uganda!

P.s. Alle trouwe lezers, super bedankt voor de leuke, lieve en grappige berichtjes die jullie steeds hebben geplaatst. Ik heb ze iedere keer met héél veel plezier gelezen!

Foto’s:

• 06 Mei 2011 - 12:46

Twan:

Ben blij dat je eraan komt :D

• 06 Mei 2011 - 13:37

Ellen:

Leuk laatste verhaal!! Blij dat je zo'n toptijd heb gehad daar en nog blijer dat wij dit weekend weer n harry mogen verwelkomen;) Btw.. ik zag een schoenencollectie om jaloers op te zijn!! Hele fijne laatste avond en een goeie reis alvast! xxx

• 06 Mei 2011 - 13:37

Lisan:

Jaaaa ik ook! Superfijn dat je het zo goed naar je zin hebt gehad maar nu willen wij je terug :)

Nu echt tot snel!! xx

• 06 Mei 2011 - 14:20

Roos.:

Verdorie Twan,
    Ben ik weer niet als 1e, dat valt ook niet mee.
    Maar Caatje, kom nu maar huis het is mooi geweest.
    Lekker een keer knuffelen en snuffelen want wat zal je lekker ruiken!!!!!!!
    veel kusjes alvast van ons
    Papa en mama.

• 06 Mei 2011 - 14:21

Zoe:

Mooie opsomming :) kan niet wachten om je weer te zien! ;) heb al twee flessen wijn klaar staan op mn kamer ;) x

• 06 Mei 2011 - 14:27

Sanne:

Hey Marca!!

Het is alweer bijna voorbij voor je!!
    Wat is de tijd toch snel gegaan.
    Vanochtend hadden we het er nog over op odendael dat we al dachten dat je aankomend weekend terug zou komen.
    Ik zou zeggen geniet er nog van deze avond en dan graag weer eens tot snel!!
    Ps als je je verveelt: we komen erg veel collega's te kort, dus kom maar snel ons team weer versterken als je zin hebt :D:D

xxx

• 06 Mei 2011 - 16:08

Myrnaa:

Leuk verhaaltje! Hele fijne reis en hoop je zondag heel terug te zien :D

• 06 Mei 2011 - 16:21

Nicole:

Je laatste verhaaltje, super omschreven! En ben echt blij dat je zo'n goede tijd hebt gehad. Maar ben natuurlijk nog blijer dat je terug komt ;)! Tot zondag en een goede terug reis.. Xx

• 06 Mei 2011 - 16:57

Manon:

hey marca! leuk laatste verhaaltje! goede terug reis en tot in nijnsel of mariahout ;) xx

• 06 Mei 2011 - 17:31

Malou:

Yeahhh onze Marca komt weer naar huis. Echt weer een super mooi verhaal trouwens. Een mooie afsluiter van je avontuur. Ik zou zeggen een goede reis terug en tot zondag!!!

• 06 Mei 2011 - 17:57

Pippa:

Ik heb ook echt genoten van al je verhalen! Hoop dat ik volgend jaar ook vanaf een of andere exotische plek van die mooie verhalen mag schrijven! Vind het trouwens helemaal niet erg dat ik mn oude vertrouwde roomie weer terug krijg, en me niet meer hoef te ergeren aan Duitse gewoontes;) Tot snel! x

• 06 Mei 2011 - 18:57

Tiny:

Hoi Marca
    Ik zal je verhaaltjes missen maar fijn dat je het zo naar je zin hebt gehad.
    Tot ziens en misschien drinken we nog wel eens een capacino op 'n vrijdag bij de pastorie.
    Groetjes en tot ziens

• 07 Mei 2011 - 09:44

Syl:

Wouww wat super om te lezen dat je er zo op terug kan kijken! Tot snel!!!
    Goede reis!

• 07 Mei 2011 - 11:36

Loes:

Hey Marca!

Je bent EINDELIJK in Iguana's geweest! :D Hoe was het?? Ik heb daar moet ik zeggen vele avondjes vertoefd en het altijd erg naar m'n zin gehad, dus ben blij dat je daar nog een keertje bent geweest! Had inmiddels via Annet en Johanna al vernomen dat het er zo onrustig was, maar gelukkig viel het in het altijd rustige Villa Maria mee! Ik hoop dat je een leuke tijd hebt gehad en een fijne terug reis nog! Liefs!

• 08 Mei 2011 - 19:52

Kim V:

He Marca! Hoop dat je ondertussen weer lekker veilig thuis gekomen bent! Lekker genieten van alle luxe en de mensen die je gemist hebt!
    Hopelijk tot snel!!

• 09 Mei 2011 - 07:18

Anja:

Fijn dat je weer thuis bent! En wat lief die knuffel van Jasmijn bij dat kindje...