Reizen in Oeganda - Reisverslag uit Villa Maria, Oeganda van Marca Dortmans - WaarBenJij.nu Reizen in Oeganda - Reisverslag uit Villa Maria, Oeganda van Marca Dortmans - WaarBenJij.nu

Reizen in Oeganda

Door: Marca Dortmans

Blijf op de hoogte en volg Marca

27 Februari 2011 | Oeganda, Villa Maria

Oliotya

Om maar bij het begin te beginnen..
Afgelopen vrijdag was het dan toch echt zo ver, mijn vertrek naar Villa Maria in Uganda om hier voor 10 weken co-schappen te gaan lopen in het Villa Maria Hospital.

Om 10.40 vertrok mijn vliegtuig vanuit Brussel en nadat ik uitgezwaaid was door papa, mama, Ruud, Twan en Kim moest ik dan toch echt alleen door de gate, dat was wel even slikken. De vlucht verliep prima, ik had twee stoelen voor mezelf, ik ben voor de laatste keer compleet vetgemest, en deze ‘vliegheld’ heeft zelfs bijna relaxt in het vliegtuig gezeten.

Aangekomen op het vliegveld van Entebbe zou dan het eerste ‘obstakel’ wachten, namelijk het regelen van mijn visum. Ik had al de tip gekregen om als reden van komst op te geven dat ik kwam om rond te reizen en vrienden op te zoeken en vooral niet te vermelden dat ik hier stage kwam lopen. De mensen hier associëren dit namelijk meteen met geld verdienen, waardoor ik dan in een hoop administratieve rompslomp zou belanden. Gelukkig bleek deze tip te werken en voordat ik het wist had ik een ‘enjoy your stay’ en eerste stempel in mijn paspoort te pakken.

Op het vliegveld werd ik opgehaald door Annet en Johanna, die in Kampala (de hoofdstad van Uganda en ongeveer 35 km van Entebbe vandaan) bezig zijn met co-schappen. Dit was ideaal, zeker omdat ik ’s avonds aankwam. Ondanks dat het donker was, heb ik in de taxi naar hun huis mijn ogen uitgekeken. Wat een hitte en chaos! Overal rijden en lopen mensen en echt óveral is bedrijvigheid.
Mijn eerste nacht in Uganda heb ik dus in Kampala doorgebracht. De volgende ochtend voor de laatste keer warm gedoucht. Vervolgens hebben Annet en Johanna hun buurjongen gevraagd om ons naar het ‘New taxi park’ in Kampala te brengen, van waaruit ik verder moest reizen. Tijdens die rit daar naartoe heb ik voor het eerst echt goed rond kunnen kijken. En ik moet zeggen, ik kwam ogen tekort! Voor mensen die nog nooit in Uganda, of vergelijkbaar land, zijn geweest is het denk ik moeilijk voor te stellen hoe de mensen hier leven en hoe het er hier aan toe gaat. Ik heb helaas nog weinig foto's hiervan, omdat de mensen het vaak niet op prijs stellen als je zomaar foto’s van ze maakt. (En foto’s zonder mensen erop is in Kampala praktisch onmogelijk). Daarnaast is het gewoon verstandiger om niet te veel je ‘rijkdommen’ te laten zien.

Een aantal dingen die me zijn opgevallen:
- Iedere tien meter wordt er reclame gemaakt voor Nokia of Coca Cola.
- Op iedere straathoek kun je ‘airtime’ (beltegoed) kopen of je telefoon opladen (slechts 4% van de totale bevolking in Uganda heeft elektriciteit, maar ze hebben wel allemaal een mobiele telefoon).
- Werkelijk alles wordt aan straat verkocht, van gebakken bananen en kleding (op blanke paspoppen..) tot meubels en doodskisten.
- De hele stad hangt vol met aanplakbiljetten voor de presidentsverkiezingen (die 18 februari zijn geweest) en de aankomende burgermeester verkiezingen.
- De stad stikt van de militairen, die overal maar een beetje rondhangen, duidelijk verveeld. Ik heb me laten vertellen dat het vooral belangrijk is dat zij zichtbaar aanwezig zijn, zodat niemand het ook maar in zijn hoofd haalt om te demonstreren (ze mogen namelijk gericht schieten).
- Als ‘mzungu’ (blanke) ben je een uitzondering, je wordt dan ook veelvuldig aangestaard. Kinderen zwaaien naar je en roepen ‘bye bye mzungu’. Er knielde vandaag zelfs een meisje voor me..

Op het ‘New taxi park’, wat ongeveer bestaat uit honderden bijna identieke busjes, ben ik door de buurjongen van Annet in het juiste busje (of Matatu zoals ze ook wel worden genoemd) naar Masaka gezet. Ik had het geluk dat dit busje al bijna vol zat, waardoor we na ongeveer een half uur al vertrokken. De bussen rijden hier namelijk pas aan als ze helemaal tot de nok toe afgeladen vol zitten, wat soms uren kan duren. Vaste vertrektijden kennen ze niet. Op ieder busje staat ‘autorized for 14 passengers’, maar daar houdt niemand zich aan. Ook kippen e.d. reizen gewoon mee.

Ik zat gelukkig aan het raam, waardoor ik nog wat frisse lucht had en af en toe het raampje dicht kon doen bij enorme rode stofwolken. Dit had dan wel weer tot gevolg dat bij iedere stop, de tientallen verkopers die dan op zo’n busje afvliegen mij allemaal in hun vizier hadden. En als ze dan merkten dat ik toch echt geen interesse had in hun gebraden vlees, gebakken bananen, fruit, horloges, kinderboekjes, scheermesjes of wat ze dan ook te verkopen hadden, gingen ze vragen om mijn telefoonnummer of emailadres...

De reis van Kampala naar Masaka heeft ongeveer 2,5 uur geduurd, wat dan ook een mooie gelegenheid was om meer van het land te zien (het is hier écht heel mooi!) en kennis te maken met de ‘verkeersregels’ van Uganda:
- Busjes stoppen gewoon waar mensen er uit moeten, en als mensen langs de kant een keer zwaaien kunnen ze meerijden.
- In principe rijdt men links, maar vanwege de enorme ‘putholes’ in de weg is hele stukken spookrijden ook geen uitzondering.
- Inhalen moet rechts, maar kan ook links als dat beter uitkomt.
- Voor de inhaalmanoeuvres hier zou je in NL per direct je rijbewijs kwijt zijn.
- Er wordt veelvuldig getoeterd, uit ergernis, als waarschuwing of als begroeting.. of als je al even niet getoeterd hebt dan toeter je gewoon een keer uit het niets..
- Maximumsnelheden kennen ze hier blijkbaar niet, heb ook niet kunnen zien hoe hard we reden aangezien het busje geen snelheidsmeter had. Maar het is wel duidelijk dat je bij bordjes met ‘slow down your speed’ nog eens extra gas moet geven.
Onderweg heb ik nog een aantal autowrakken gezien en ook een blank stel dat hun auto helemaal total loss had gereden..

Vlakbij Masaka ben ik uit het busje gestapt. Waar ik heel blij mee was, aangezien de man achter mij mijn haren steeds interessanter begon te vinden. En daar zijn Désirée en Yvonne mij op komen halen. Dit zijn ook twee studenten uit Maastricht die nu klaar zijn met het co-schap waar ik morgen mee ga beginnen. Het laatste stuk van mijn reis hebben we achterop een Bodaboda afgelegd, dit zijn brommer-taxi’s. Er rijden wel wat auto’s tussen Masaka en Villa Maria, maar boda’s zijn hier de meest gangbare vervoersmiddelen.

Désirée en Yvonne hebben mij gisteren Villa Maria en het ziekenhuis laten zien en me een heleboel tips gegeven om mijn verblijf hier zo aangenaam mogelijk te maken. Het huisje ziet er op zich (voor Afrikaanse begrippen dan) best prima uit! Ik heb drie bedden tot mijn beschikking, dus bezoek is te allen tijde welkom;) Beetje jammer wel dat er al een maand geen stromend water is, waardoor de douche niet werkt en sinds gisteren ook de wc het heeft begeven. Morgen komt de loodgieter, dus hopelijk is het dan weer snel gemaakt. Tot het zo ver is kan ik gebruik maken van een toiletgebouwtje van het personeel. En voor afwas e.d. kan ik water gaan halen uit een grote ton waar ze regenwater in opvangen. Maar ondanks dat het regenseizoen eigenlijk al begonnen is, kampen ze hier met grote droogte, waardoor het water snel opraakt. Het is dus te hopen dat het snel weer gaat regenen, anders kunnen hier echt problemen ontstaan!

Vanmiddag heb ik Désiréé en Yvonne helaas alweer uit moeten zwaaien, zij gaan weer terug naar huis, waardoor ik hier nu dus echt alleen zit. Ik voel me hier wel veilig, maar als enige mzungu is het toch wel behoorlijk wennen. Morgen begin ik met mijn eerste stagedag van mijn co-schap ‘Community medicine’ en ik ben zelf ook erg benieuwd wat dit precies gaat inhouden!

Een aantal foto’s heb ik dus al wel gemaakt, maar ik ga dit zo snel mogelijk proberen uit te uitbreiden, want het is totaal geen weergave van alle indrukken die ik tot nu toe heb opgedaan. Kunnen jullie wel alvast mijn riante onderkomen hier bewonderen ;)

• 27 Februari 2011 - 17:55

Ell:

Wauw Dortje, een heel verhaal! Maar klintk wel goed allemaal en de eerste stappen heb je goed doorstaan, heel fijn om te lezen! Hopen dat t water snel gemaakt is, want toch wel fijn als je dat heb.. Verder wil ik wel wat regen ruilen tegen de zon, no problem! Nou ga snel je foto's bekijken, ben erg benieuwd naar wat beelden bij t verhaal haha! Ennn heel veel succes morgen bij je eerste dagje van t co-schap :) xx

• 27 Februari 2011 - 18:00

Myrna:

Lieve Marca!
    Wauw, die fotos benadrukken je verhaaltje toch wel even.. Wow.. ik denk nog een keer.. Wow!
    Wow.. ;-) Ik denk het nog vaker maar hou er mee op.. Heb je wel goed kunnen slapen in de hitte, want een airco is er vast niet aanwezig, zoals ik de foto's bekijk. Wel een leuk uitzwaaicomite had je :-)!!
    En die verkeersregels haha dat leg je echt leuk uit!
    Hoop dat je jezelf een beetje kunt redden daar en heel veel succes he, morgen!
    Liefs Myr

• 27 Februari 2011 - 18:08

Joan En Anja:

Wat een verhaal! Wat knap dat je dit zo kunt omschrijven dat we er echt een beeld bij krijgen. We hopen wel dat de loodgieter het water morgen gemaakt krijgt. Succes op je eerste stage dag!

• 27 Februari 2011 - 18:12

Nichtjes:

Hallo tante Marca,

We missen je al een beetje!
    Ome Twan mist jou ook, daarom zijn wij alle drie straks even bij hem gaan knuffelen.

Groetjes
    Jasmijn, Vlinder en Lotus

• 27 Februari 2011 - 18:44

Wilhelmien En Ambro:

Hoi Marca,
    Fijn om te lezen dat je reis goed is verlopen. Heel veel succes en heel veel werkplezier.
    Robert,Ambro,Wilhelmien.

• 27 Februari 2011 - 19:10

Nicole:

Woooww Marca wat 'n verhaal! Een hele rit al afgelegd, maar nu gelukkig op plaats van bestemming :)! En meteen aan de foto's te zien dat het daar heel mooi weer is. Ben reuze benieuwd, succes morgen met je eerste dagje! X

• 27 Februari 2011 - 19:44

Ruud En Jill:

Hey zusje, wat een geweldig verhaal!!
    En hopenlijk komt er inderdaad regen voor je. probeer de regen-dans. ;)
    ik zie eral na uit voor je volgende verhaal!!!!

Groetjes je broertje

• 27 Februari 2011 - 22:44

Kevin En Marjan:

Een feest der herkenning.. Net Nenzel of Mariahout.

Hou je haaks meid!
    Liefs Kevin en Marjan

• 27 Februari 2011 - 22:45

Neefje Ole:

Ome Twan is een beetje sip.. Ik weet niet of dat komt omdat jij weg bent of om dat Ajax gelijk heeft gespeeld tegen PSV. Ik ga hem wel proberen op te vrolijken de komende tijd!

• 28 Februari 2011 - 02:30

Monique:

Haa Marca!
    GEWELDIG verhaal! ik zie het helemaal voor me zon busje vol geladen en idd je kunt overal stoppen waar je wil:P ideaal toch! haha maar dat vervoer op n brommer vind ik helemaal geweldig om te zien:P en je huisje ziet er goed uit:) komen er eigenlijk nog andere studenten bij?? ben benieuw naar je verhalen van het zkh! succes!!
    x

ps smeren die zonnebrand en shinne maar;)

• 28 Februari 2011 - 07:31

Lisan:

Soo.. de eerste lastige obstakels zijn overwonnen! Ben blij dat de reis nog redelijk relaxt is verlopen voor je. Heeeel veel succes vandaag met je eerste dagje & ik hou skype in de gaten!
    xx

• 28 Februari 2011 - 12:59

Sann:

Woowww MArci!
    echt heel bijzonder om zo te lezen wat je allemaal al gezien hebt de eerste dagen! Wat een wereld van verschil zeg!
    Ik vind 't echt superknap en superstoer dat je dit doet en durft!
    heel veel succes de komende weken en ben benieuwd naar je stageplaats!
    liefs Sanne

• 28 Februari 2011 - 16:23

Pippa:

Hee Marca!
    Wat een leuke verhalen al! En ook leuk om de foto's al te zien!
    Liefs van je Maastrichtse roomie

• 28 Februari 2011 - 19:40

Vul Hier Je Naam In.:

Hey marca, ik was een beetje op deze site aan het rond kijken en daar kwam ik een verhaal tegen van een meisje die in kenia zit, en die zij dat je een voltguad nodig hebt omdat de stroom voorziening in afrika heel slecht is voor je laptop, ik weet niet of dat bij jou ook zo is. want anders zou ik daar wel mee opletten. hoe was je eerste co schappen??
    xxxx je broertje

• 28 Februari 2011 - 19:41

Syl:

Soo wat een reis heb jij er al opzitten zeg, toch nog op plaast van bestemming gekomen. (wat niet zo eenvoudig is als ik dat zo lees..)

Ben heel benieuwd hoe je eerste stage dagje was? En dat zonnentje, op de foto's....

• 28 Februari 2011 - 19:53

Loes:

Hey Marca!

Goed om te horen dat je veilig bent aangekomen!
    Wow, al een maand geen water, dat is wel echt heel drastisch.. Wij hadden een max van 8 dagen... Hopelijk komt het snel terug! Mocht je nog een keer wat tips nodig hebben, je weet mijn emailadres. Ik ga zeker je verhalen volgen!

Als je Joseph nog ziet, doe m de groetjes!
    Veel succes en heel veel plezier!
    Xx

• 28 Februari 2011 - 19:54

Juul:

Wauw! Echt ongelofelijk wat je in een dag allemaal al wel niet mee kunt maken! Klinkt indrukwekkend! Ben benieuwd naar je ziekenhuis verhalen! Veel plezier! Kus

• 28 Februari 2011 - 21:49

Kim V:

He Marca!
    Echt super joh!!Kan me wel helemaal voorstellen dat het raar is daar in je eentje te zitten! Maar dat gaat echt helemaal goed komen! Ben benieuwd hoe je eerste dagje daar in het ziekenhuis is gegaan. Vast nog 'n cultuurshock erbij!
    Heel veel succes en een knuffel vanaf hier!

• 01 Maart 2011 - 18:10

Mama:

Hoi Caatje,

Vandaag een drukke dag gehad?
    Hopelijk heb je een fijne invulling van de dag en heb je het gevoel dat je ook wat kunt betekenen.
    We hebben wel weer contact,
    kusjes,
    mama

• 02 Maart 2011 - 19:02

Tonnie Dortmans:

Ik ben benieuwd naar die foto,s groetje
    de dortjes

• 14 Maart 2011 - 14:11

Tante Jo Leenders:

Marca wat een belevenis ik lees je verslag
    twan mist je wel denk ik
    maar dat moet ook